Recept za pasulj

Pasulj je tradicionalna jed v številnih balkanskih državah, vključno s Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Severno Makedonijo. Priljubljena je tudi v drugih državah vzhodne in srednje Evrope. Jed izvira iz Osmanskega cesarstva, ki je stoletja vladalo na večjem delu Balkana. Beseda “pasulj” izhaja iz turške besede “fasulye”, ki pomeni “fižol”. Pasulj se pripravlja iz belega fižola, ki se čez noč namoči in nato več ur duši, dokler se ne zmehča.

Dušenemu mesu dodamo čebulo, česen, lovorov list in dimljeno papriko, ki mu dajejo bogat, dimljen okus. Nekatere različice pasulja vsebujejo tudi paradižnik, papriko in korenje. Jed se pogosto postreže s klobasami, prekajenim mesom ali slanino, ki ji dodajo dodaten okus in srčnost.

recept-za-pasulj

recept za pasulj

Pasulj je osnovna jed v številnih balkanskih gospodinjstvih in se pogosto postreže kot glavna jed. Posebej priljubljen je pozimi, ko je topel in obilen, zato je to tolažba. Jed se pogosto postreže tudi ob verskih praznikih in drugih praznovanjih, saj velja za praznično jed.

Zgodovina pasulja je tesno povezana z zgodovino Balkana

Jed so v regijo prinesli otomanski Turki, ki so od 14. do začetka 20. stoletja vladali na večjem delu območja. Osmani so bili znani po svoji ljubezni do fižola in so v regijo prinesli številne jedi iz fižola, med njimi tudi pasulj. Sčasoma se je jed razvila in postala osnovna jed balkanske kuhinje. Pasulj je tesno povezan tudi z jugoslovanskimi partizani, ki so se med drugo svetovno vojno borili proti silam osi. Partizani so bili znani po svoji iznajdljivosti, zato so pasulj pogosto pripravljali iz sestavin, ki so jih našli. Jed je postala simbol upora in preživetja, s partizani pa jo povezujejo še danes.

V zadnjih letih je pasulj postal priljubljen tudi zunaj Balkana. Pogosto se pojavlja na mednarodnih kuharskih tekmovanjih in festivalih hrane ter je postal priljubljen tako med gurmani kot domačimi kuharji. Zaradi svoje bogate zgodovine in močnega okusa je pasulj klasična hrana, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu.

Pasulj je tradicionalna balkanska jed z bogato zgodovino in globokim kulturnim pomenom. Pripravlja se iz belega fižola in je aromatizirana z dimljeno papriko, čebulo in česnom, pogosto pa se postreže s klobasami ali prekajenim mesom. Jed je priljubljena v številnih državah Vzhodne in Srednje Evrope, priljubljena pa je tudi med ljubitelji hrane po vsem svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja