Predstavitev klinastih jermenov

klinasti jermeniKlinasti jermeni prenašajo moč in navor s pomočjo trenja. Obstajajo obloženi in izzobeljeni klinasti jermeni, oba tipa pa lahko najdemo v klasični ali ozkoprofilni izvedbi. Obstajajo tudi povezani klinasti jermeni. V tem primeru gre za v en klinasti jermeni združeno različno število posameznih klinastih jermenov. Povezani klinasti jermeni so združeni na vrhu, spodaj pa se vsak posamezen klinasti jermen nalega na svojo jermenico. Bistvo povezanega klinastega jermena je izboljševanje lastnosti v primerjavi z posameznimi klinastimi jermeni, ki so nameščeni en poleg drugega.

Zamenjava povezanega klinastega jermena je preprostejša, saj na en mah zamenjamo večje število posameznih klinastih jermenov. Povezani klinasti jermeni povezani v celoto imajo tudi slabost. V primeru slabšega trenja enega klinastega jermena je težje opaziti nepravilnosti v delovanju, v primerjavi s posamično namestitvijo vsakega klinastega jermena posebej. Obstajajo tudi dvojni klinasti jermeni. Njihova značilnost je, da lahko na površino jermenice nalegajo na spodnji in zgornji strani.

Klinasti jermeni so zgrajeni iz več delov, združenih v celoto. Sestava je odvisna ali gre za brezkončni ali končni klinasti jermen. Brezkončni klinasti jermeni imajo prepoznavno obliko obroča, ni jih mogoče podaljševati, krajšati ali kakorkoli spreminjati. Vlečna ali nosilna plast jermena je sestavljena iz ene ali več plasti korndih niti. Kordne niti so lahko iz umetne snovi, največkrat poliestra ali tekstila. Plasti kordonih niti potekajo vzporedno z osjo jermenice. Kordne niti so zalite z gumo, v tem procesu dobijo klinasti jermeni tudi značilno oziroma ustrezno obliko.

Pred mehanskimi in kemičnimi vplivi ščiti jermen tekstilna obloga. Tekstilna obloga je odporna proti obrabi in ima velik koeficient trenja. Končni  klinasti jermeni se uporabljajo, kadar ne pridejo v poštev brezkončni klinasti jermeni. Sestavljeni so iz gumirane tekstilne tkanine, zvite v rolo, z vulkaniziranjem je oblikovana v trapezni profil. Končne jermene se dobavlja kot metrsko blago v svitkih, dolžine jermenov so poljubne. Pred uporabo je potrebno jermen spojiti v brezkončno obliko. V primerjavi z brezkončnimi so končni klinasti jermeni manj gibki, prenašajo manjše obremenitve, zahtevajo večje premere jermenic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja