Prezračevalni sistemi

prezračevalni sistem hišaKlasična zahteva vsakega bivanjskega prostora je ustrezen zrak. Pri tem je pomembna temperatura in vlaga ter sama kakovost. Temperaturo zraku v bivanjskem prostoru zagotavljamo z ogrevanjem oziroma hlajenjem. Ustrezno vlažnost je mogoče nadzorovati in ustvarjati. Kakovost zraka se prepozna po občutku svežine. V naravnih okoljih je to mogoče enostavno izvesti, v urbanih okoljih pa je možnosti ustrezno manj. Prezračevalni sistemi so lahko sodobna klasika vsakega bivanjskega prostora.

Zavedanje pomena, ki ga imajo prezračevalni sistemi, postaja vedno bolj aktualno. Ogrevanje in ohlajanje zraka v bivalnih prostorih je strošek. Kot vsak za vsak strošek, je tudi za strošek ogrevanja in ohlajanja značilno, da si plačnik želi čim nižje obremenitve proračuna oziroma prihodkov.

Tako aktivno razmišlja o optimalni obremenitvi. Optimalna obremenitev pomeni, da ima z najmanjšo obremenitvijo največjo možno kakovost. Kar pa je možno le v primerih, ko dodobra preuči vse možnosti in danosti. Prezračevanje na sodoben način je investicija v prihodnost. Kar pomeni, da bodo učinki dobrega prezračevanja prisotni dlje časa. Za takšne investicije je značilno, da se načeloma višja investicija ustrezno zmanjša, če jo porazdelimo na čas izkoriščanja. Zato gre optimalno obremenitev temu primerno razumeti. Poleg tega je v namen čim bolj optimalne obremenitve vključena družba preko raznih pobud in ponujenih možnosti.

Vsaka napredna družba se zaveda, da je ustvarjanje ustreznih bivanjskih pogojev v veliki meri povezano z energijo, obremenitvijo okolja, izpusti in emisijami, odpadki ter drugimi negativnimi posledicami. Zato si vsaka napredna družba prizadeva zagotavljati čim boljše pogoje bivanja z čim manj negativnimi posledicami. V ta namen se določa smernice, ter aktivnosti investitorjev skladno z njimi tudi ustrezno nagradi. Kar investitorje motivira. Sodobni prezračevalni sistem deluje tako, da se preko odvodnih enot iz prostorov izloča izrabljen ali vlažni zrak. Manj negativni posledic tak sistem prinaša, ker za razliko od klasičnih načinov, ne prinaša toplotnih izgub. Vpliva pa tudi na boljše počutje oseb, ki v prostorih bivajo, ker nima motečih elementov delovanja, kot je hrup.

Dodatno dober sistem prezračevanja poskrbi za višjih higienski standard bivanjskega prostora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja