Ogrevanje hiše

ogrevanje hišeOgrevanje hiše lahko izvedemo na različne načine. Danes se vse bolj širijo naravi prijazni sistemi kot so solarni paneli in toplotne črpalke. Za oboje pa potrebujemo primerne pogoje. Toplotne črpalke zahtevajo nekaj dodatnega prostora. Paneli delujejo samo, če smo na dovolj sončni lokaciji. Po stanovanju si lahko položimo tudi električno talno ogrevanje. Čez lahko položimo keramiko ali naravni kamen. Elektrika pa ni med najcenejšimi načini ogrevanja, zato tudi električno ogrevanje ni med bolj priljubljenimi.

Prav tako na elektriko delujejo IR paneli. Skoraj vso električno energijo pretvorijo v toploto. Tako ogrevanje naj bi bilo človeškemu telesu bolj prijetno. Valovi ne segrevajo zraka ampak predvsem predmete in osebe v prostoru. Ti pa potem toploto oddajajo naprej. Ta način naj bi bil za človeka bolj prijeten in zdrav.

Ogrevamo se lahko s pomočjo zraka. Ena od vrst toplotnih črpalk izkorišča moč zraka za ogrevanje Lahko pa izberemo tudi verzijo zemlja/voda ali voda/voda. Tovrstno ogrevanje zahteva precejšnjo začetno investicijo, kasneje pa imajo zelo nizke stroške porabe.

Malo manj ekološko ampak poceni lahko izvedemo ogrevanje z pečjo na pelete. Imajo večji izkoristek od ostalih peči na običajna drva. Proizvedejo več toplote in manj odpadkov. Ogrevanje na les je enostavnejše kot včasih. Nič več sekanja in zlaganja drv. Peleti pridejo v vrečah, do peči pa se odpeljejo po tekočem traku. Od tam jih podajalnik stresa v peč.

Po nekod v Sloveniji je na voljo tudi daljinsko ogrevanje. Predvsem v večjih mestih. Po vročevodnem sistemu v Ljubljani pride do porabnikov kemično obdelana vroča voda. Istočasno se proizvajata električna energija in topla voda, zato sta lahko obe cenejši.

Možnih je še ogromno načinov in kombinacij dveh sistemov. Ko se odločamo za ogrevanje naše nepremičnine je vredno dobro premisliti in preveriti čim več opcij. Večja investicija na začetku nam bo prinesla večje prihranke in nižje cene na daljši rok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja