Jedilna miza, središče dogajanja

jedilne mizeJedilna miza je središče dogajanja. Prvenstveno je namenjena uživanju jedi in prehranjevanju, uporabljamo jo lahko tudi v številne druge namene. Če so delovne površine v kuhinji premajhne, jo lahko s pridom uporabimo kot dodatno delovno površino. Kuhinja poleg tega nima ustreznih lastnosti, kot so delovna površina, višina, električne vtičnice in podobno. Jedilne mize so odraz naše zahtevnosti, sposobnosti prilagajanja ter sprejemanja izzivov in kompromisov.

Jedilni mizi včasih pripada tudi vloga priročnega mesta, kjer otroci delajo domače naloge iz številnih razlogov.

Ko dobimo obiske je to velikokrat priročno mesto, kjer lahko spijemo kavo s prijatelji, pregledujemo ponudbe obiskovalcev ter počnemo številne druge podobne priročne aktivnosti. Da lahko zadosti vsem številnim različnim zahtevam, mora imeti njim primerno prilagojene lastnosti. mesto, kjer po postavljena ima svoje prostorske, in druge značilnosti.

Prostor je lahko omejen dimenzijsko, kar pomeni, da večje dimenzije ne pridejo v poštev ali bodo omejevale uporabnosti. Vsak prostor ima svoje karakteristične oblike. Največkrat je kvadratne ali pravokotne oblike, v nekaterih primerih pa so oblike tudi drugačne. Temu primerno v določen odmerjen prostor bolj ustrezajo ponudbe kvadratnih ali pravokotnih oblik, v drugih primerih se bolje izkažejo okrogle ali elipsaste oblike, poglavje zase pa so po meri izdelane oblike. Pri slednjih omejitev praktično ni, kupec si lahko da duška. Katera oblika je bolj primerna je nemogoče reči univerzalno, saj ima vsako oko svojega malarja.

Če bi iskali najboljšo rešitev za največ različnih zahtev, bi pogledali, katere lastnosti so največkrat izbrane. To možnost imamo pri nekaterih stanovanjih, ki imajo enake osnovne lastnosti, osebe, katere jih opremljajo pa praktično enake omejitve.

Največkrat izbrane lastnosti jedilnih miz so tiste, ki jih osebe največkrat izberejo. Tako lahko v praktično enakih stanovanjih najpogosteje vidimo bodisi kvadratne ali pravokotne oblike, v drugih pa okrogle ali elipsaste.

Če izberemo jedilno mizo po tem načelu verjetno ne bomo veliko zgrešili. Kar so naši sosedje množično izbrali, pomeni hkrati ustreznost velikemu številu najrazličnejših uporabnikov. V najbolj uporabljenih lastnosti pa nam osnovne značilnosti predvsem omogočajo, da najbolje izkoristimo prostor, da površina ustreza okolici, s tem pa zagotavlja najboljši izkoristek vse elementov, omogoča, da uporabniki najlažje uporabljajo in izkoriščajo ponujene lastnosti in podobno. Osebna izbira jim daje karakter in individualno noto.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja