Marelična marmelada

Marelična marmelada je moja najljubša marmelada, ko pripravljam sladice, na kruh pa si še vedno najraje namažem jagodno marmelado, ki je podložena z maslom. Pri pripravi sladic je pa marelična marmelada obveza in roko na srce tudi najboljša. Sploh si ne morem predstavljati palačink, da ne bi bile namazane z marelično marmelado, ali pa krofov v katere ne bi nabrizgali marmelade iz marelic. Zanimivo je tudi to, da mi marelična marmelada v sladica zelo tekne, marelice kot sadje pa mi ne teknejo najbolj. Še največkrat uporabim sadje za pripravo mareličnih cmokov.

Kako narediti marelično marmelado? Najbolj okusno marmelado boste pripravili in zrelih, sočnih marelic. V velikem loncu zmešamo izkoščičene marelice (vsako marelico prerežemo po polovici, o z nožem zadenemo v koščico, ga umaknemo, s prsti rok razpremo marelico in odstranimo koščico), sladkor in limonin sok. Posodo postavimo na štedilnik za začnemo počasi segrevati. Pazimo, da temperatura ni premočna. Marelice vsake toliko časa premešamo. Sladkor se bo počasi začel topiti. P kakšnih pol ure kuhanja se bo marmelada začela zgoščevati. V kolikor se bo med kuhanjem na marmeladi začela delati pena, jo odstranimo z žlico. Med kuhanjem marmelade pripravim kozarce in pokrovčke, ki jih je potrebno sterilizirati. Jaz pokrovčke pustim 5 minut v vreli vodi, nakar jih odcedim in posušim. Kozarce pa dam za 15 minut v pečico, ki sem jo segrel na 115 stopinj. Vročo marmelado zajemamo z zajemalko in jo prelijemo v vroče sterilizirane kozarce. Na vrhu kozarca naj ostane za kakšno debelino prsta praznega prostora. Kozarce dobro zapremo s pokrovčki. Pokrijemo jih z deko, da se bodo počasi ohlajali. Marelično marmelado hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Če smo postopek kuhanja marmelade in konzerviranja izpeljali pravilno, če smo res dobro zatesnili kozarce, potem bomo lahko tako narejeno domačno marelično marmelado jedli vsaj leto dni, če je seveda ne bomo prej pojedli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja